2:24 pm - Friday March 23, 2018

Bulqizë, minatorët 14 ditë grevë, shemben argjinaturat në galeri

BULQIZË-Situata në Minierën e Bulqizës sot në mbrëmje ka shënuar zhvillime negative. Ndërsa 13 minatorët qëndrojnë të ngujuar në grevë urie në ditën e 14-të, nën 1 400 metra nën tokë duke protestuar për kërkesat e tyre ndaj kushteve të punës, problemet teknike në minierë po rrezikojnë jetën e minatorëve. Pavaresisht kesaj greve te gjate te urise, asnjë marrëveshje konkrete nuk është arritur mes tyre e kompanisë ACR.

Sot ne mbremje u be e ditur se shembje të disa armaturave të minierës në një pjesë të galerisë kanë dëmtuar kanalet e ujit në galeri, ndërkohë që janë shtuar dhe problemet me tubat e ajrimit.

Mjekë dhe inxhinierë kanë zbritur në thellësi të tokës për të monitoruar situatën. Mjekët kanë futur minatorët nën regjimin 24 orë me serume pasi gjendja e tyre është përkeqësuar tepër.
Grevistëve po vuajnë dhe me shikimin pasi prej 14 ditësh ndodhen nën tokë.

Mësohet se në minierë është shtuar lagështira, gjithashtu a pasur edhe rrëshqitje të argjinaturave, cka rrit rrezikun për minatorët. Një rrezik tjetër është edhe rritja e nivelit të ujit si pasojë e mos vendosjes në punë të pompave të ujit.

Te ndodhur në këto kushte të vështira, minatorët vazhdojnë ende të qëndrojnë në ato ambiente, ndërkohë që raportohet se mbrëmë 3 prej tyre kanë shfaqur shenja të një gjendjeje shëndetësore të rënduar.
Drejtuesit e minatorëve konfirmuan dje “acarimin e mëtejshëm të situatës, për shkak të diversionit që po bëjnë drejtuesit e ACR”. Kolë Nikollaj tha se dje “me vulë të Telekomit lokal janë shpërndarë disa fletushka, ku thuhet se minatorët janë dakord me rritjen e pagës 20%, por nuk na lënë drejtuesit e konfederatës Kolë Nikollaj e Tafë Koleci”. Minatorët pohuan se “asnjë diversion nuk do të çojë në ndërprerjen e grevës së urisë, as dhe kërcënimet me telefon që ne i kemi denoncuar në polici, përveçse dialogu për përmbushjen e kërkesave tona”.

Po dje, shqetësim për grevën e situatën në minierë si dhe apel për dialog për zgjidhje, kanë shprehur me komunikata publike edhe Ministra e Energjetikës dhe LSI-ja.
Minatorët kërkojnë rritje page në masën 40%, përmirësim të kushteve të punës, ulje të moshës së daljes në pension dhe largimin e përfaqësuesit të kompanisë ACR. Pas disa dite nga nisja e greves, firma pranoi te rrite 20% pagat dhe te nise investimet ne MIniere, por minatoret kerkuan plotesim total te kushteve te paraqitura./BalkanWeb-Bulqiza Online/

Filed in: Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply