2:31 pm - Friday March 23, 2018

Fëmijët, minatorët ilegalë të kromit në Bulqizë

Fëmijët minatorë

Shumica e familjeve në qytetin e varfër të Bulqizës, të vetmen mënyrë jetese kanë mbledhjen në mënyrë ilegale të kromit, e cila bëhet dhe nga ana e fëmijëve të tyre. Asnjë masë e marrë apo ndryshim i bërë në minierat e Bulqizës nuk e ka ndaluar rrezikun që kërcënon pothuajse çdo ditë fëmijët që kthehen në minatorë për të siguruar jetesën.

Në zonën e depozitimit të stoqeve të mbetjeve tëkromit në minierat e njohura te ketij qyteti të varfër janë me dhjetra femije që pas shkolles vrapojnë në mes te gureve për të mbledhur mineralin. Rreziku i dëmtimit nga orteket e gureve në këtë zonë është shume i madh, ndërsa fëmijët e ngarkuar rëndë me minerale zbresin për t’i cuar ato gurë të mbledhur pranë firmave ilegale që e blejnë për disa qindarka.

Çmimi i kromit është 3 lekë kilogrami dhë një femijë transporton me krahë pothuajse cdo ditë 100 deri ne 150 kilogram mineral. Disa femije kanë braktisur dhe shkollën për të mbledhur krom. Këta gurë të zinj janë mundësia e vetme për jetesë per qindra familje.

Kryesisht gratë pothuajse cdo ditë kthehen në minatore dhe mbledhin gurët dhe vendosen në rradhë për t’ja shitur ndonjë firme të ligjshme apo të paligjshme mineralin. E gjithë kjo punë është në të zezë dhe shumë e rrezikshme, por e vetmja mundësi në këtë qytet ku diferenca mes shumë të pasurve dhe shumë të varfëve është shumë e madhe./TCH/

Filed in: Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply