2:38 pm - Friday March 23, 2018

Hetimet për koncesionin e kromit në Bulqizë, “peng” nga Italia dhe Austria

Prokuroria: Në fillim të shtatorit vijnë përgjigjet

Hetimet për dhënien e koncesionit të krimit në Bulqizë janë “peng” i bashkëpunimit të dy shteteve të huaja. Italia dhe Austria kanë vonuar së tepërmi përgjigjet e letërporosisë së dërguar nga njësia Task-Forcë në Prokurorinë e Tiranës, e cila ka nisur një verifikim të të gjitha praktikave të dhënies së koncesionit të vendburimit të kromit. Grupi hetimor kërkon që të pyesë firmat private të skualifikuara nga Ministria e Ekonomisë. Ka dyshime se Komisioni i Vlerësimit të Ofertave ka favorizuar dhe paracaktuar fituesin, duke përjashtuar nga gara firmat e tjera. “Kemi dërguar dy letër-porosi për pyetjen e firmave të skualifikuara nga gara. Bëhet fjalë për një firmë italiane dhe një austriake, të cilat kishin paraqitur dokumentacionin dhe kishin dhënë një ofertë për marrjen e koncesionit për minierën e kromit në Bulqizë. Pas vlerësimit të ofertave, këto dy firma janë skualifikuar dhe nga të dhënat paraprake ka dyshime se fituesi është paracaktuar”, thanë burimet nga akuza e kryeqytetit, duke saktësuar se kanë marrë një përgjigje nga këto dy shtete se kthimi i përgjigjeve do të realizohet në fillim të muajit shtator, kohë në të cilën përfundojnë edhe pushimet verore të prokurorëve. “Kemi marrë kontakt të drejtpërdrejtë me autoritetet e drejtësisë italiane dhe austriake, të cilat na kanë konfirmuar se kanë gati kthimin e letër-porosisë. Kanë kryer të gjitha verifikimet e duhura dhe materiali pritet të mbërrijë në fillim të muajit shtator. Pas këtij veprimi, pritet të merret një vendim për mënyrën e dhënies së koncesionit të kromit në Bulqizë”, thanë burimet nga Prokuroria e Tiranës, e cila saktëson se janë disa persona nën hetim, kryesisht punonjës dhe ish-punonjës të Ministrisë së Ekonomisë.

Kromi

Hetimi i prokurorisë për dhënien e koncesionit në minierën e Bulqizës po përqendrohet te pyetja e firmave që janë skualifikuar nga Komisioni i Ministrisë së Ekonomisë. Njësia Task-Forcë ka kryer sekuestrimin e të gjithë dokumentacionit në ministri, ndërsa janë marrë në pyetje një sërë zyrtarësh, dhe nga hetimet e deritanishme ka rezultuar se për këtë procedurë ka pasur parregullsi të shumta. “Nga hetimet e njësisë së përbashkët hetimore ka rezultuar se ka pasur elementë të veprës penale në këtë procedurë të Ministrisë së Ekonomisë. Ka dyshime se firma fituese është favorizuar nga komisioni i vlerësimit të ofertave dhe si rrjedhojë, i ka shkaktuar shtetit dhe kompanive private dëme të konsiderueshme”, thanë burimet nga Prokuroria e Përgjithshme, e cila saktëson se një provë e rëndësishme e këtij procedimi penal janë është raportet periodike të Kontrollit të Lartë të Shtetit, i cili ka kryer një audit në ministri për këtë koncesion. Grupi hetimor ka kaluar së fundmi në pyetjen e firmave që janë skualifikuar, të cilat janë ankuar më parë për këto parregullsi.

Koncesionet

Prokuroria ka gjetur dhjetëra shkelje gjatë procesit për dhënien e koncesioneve hidrike, të naftës e kromit nga qeveria shqiptare. Kur duhej të ishte një nga sukseset e qeverisjes, procesi i koncesioneve është shndërruar thuajse në një dështim, madje shumë shpejt prokuroria do të vërë para përgjegjësisë ligjore zyrtarë dhe ish-zyrtarë të Ministrisë së Ekonomisë. Janë konstatuar rreth 90 vendime për dhënie me koncesion të vendburimeve të energjisë elektrike, minerale dhe nafte, me probleme, ku dhe dyshohet se ka afera korruptive. Ka dyshime se persona të veçantë dhe firmat fantazmë që kanë krijuar kanë arritur të fitojnë koncesionet./Nga Sokol Çobo/

Filed in: Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply