2:48 pm - Friday March 23, 2018

Jetimët e kromit, historia e studentes që braktisi universitetin

Blerta Koçi po përgatitej për provimin e diplomës, kur dy gra të afërme mbërritën në shtëpinë e saj për t’u thënë se ajo dhe i vëllai kishin mbetur jetimë. “Erdhi nusja e xhaxhait dhe një tjetër, ata nuk e thanë, por mami e diktoi, nuk e di si”, – tregon ajo tre muaj pasi i ati humbi jetën nën gurët e rëndë të një dushke kromi. Dilaver Koçi mbeti brenda në galeritë ku kishte punuar më shumë se gjysmën e jetës së tij prej 52 vjetësh, duke lënë pas Blertën dhe Besjanin, e para në vitin e fundit të Bachelor-it, ndërsa i dyti vazhdon ende gjimnazin në Bulqizë. Te Koçajt diku në periferi të Bulqizës, e cila në të vërtetë duket e gjitha si një periferi e madhe, na pret e veja e Dilaverit, Pranvera, një grua që ndërsa tregon nuk qan, por i gëlltit mbrapsht lotët. Ajo dhe e bija janë veshur në të zeza e ndërsa vajza një ditë do të mund t’i heqë këto rroba, gruaja do t’i mbajë veshur ato deri në fund të jetës së saj, ashtu siç e do zakoni.

Dyert e shtëpisë ku ne mbërritëm duke pyetur andej-këndej, ishin të hapura dhe njerëzit e saj edhe pse të dëshpëruar janë mjaft mikpritës. Në dhomën e pritjes të rregulluar mirë bien në sy të vëna në të gjithë cepat e dukshëm fotot e minatorit që u mbulua në gurë pas 27 vitesh në galeritë e errëta. Blerta thotë se atë ditë kur mori vesh se i ati kishte humbur jetën, nuk kishte dashur ta besonte. Ajo kishte ushqyer për mjaft orë e ndoshta edhe pas varrimit iluzionin se i ati do të kthehej njëherë ashtu siç kishte bërë thuajse përgjatë gjithë jetës së saj nga miniera ende me shenjat e kromit në flokë e trup, por i gjallë. Por këto ishin shpresa të kota që për vajzën ”vriteshin” sa herë që duhej të dilte në ballkon e të hidhte sytë në shpatin përballë ku ndodhen galeritë e kromit në të cilat mbeti i ati.

Ajo nuk mundi të përgatitej për provimin e diplomës as në korrik e as në vjeshtë, ndërsa tani për tani shanset e saj për të vazhduar studimet dhe gjetur një punë nuk kanë më mbështetjen e burrit që sakrifikoi gjithçka për të e për të vëllain. Ajo thotë se në fakt tani për tani familja nuk i ka mundësitë financiare për të paguar shkollën dhe ajo ende është e papunë.

Dilaveri që sheh duke qeshur nga fotot e mëdha te vendosura në bufe e në mure, kishte dashur ta mbyllte që para disa vitesh punën me minierën. Ai kishte dalë në pension të posaçëm dhe merrte një pagesë minimale prej tij e pas kësaj filloi punë në të zezë edhe në fabrikën e pasurimit të kromit, por pak paratë që merrte prej të dyjave ishin të pamjaftueshme për të paguar shkollën e së bijës dhe vijuar një jetë normale në atë lagje bisht të Bulqizës. Ky kthim i dytë i ka kushtuar shtrenjtë familjes. I ndjeri që ka filluar punë në një kompani private ka pasur një pozicion përgjegjësi paguhej mirë dhe ka qenë i siguruar e për këtë duhej të hiqte dorë nga pensioni i posaçëm, duke bërë që sot familja të mos ketë asnjë të ardhur. “Atë ditë ai kishte mbaruar turnin, por u fut në minierë para se të ndërrohej turni dhe në të të hynin minatorë për të kontrolluar dushkën (fjalë për grumbuj gurësh që shemben dhe bllokojnë galerinë)”, – tregon Blerta. Adem Çupi, një burrë që thotë se ka punuar si elektromekanik për 29 vjet në minierë, na shpjegon se ajo që do bënte Dilaveri në galeri para se të futeshin minatorët, ishte të shembte artificialisht një pirg gurësh në mënyrë që ata të mos merrnin jetë të tjera. “Ai mund të ishte kthyer në shtëpi”, – thotë Pranvera, por kujton se i shoqi ishte burrë shumë i dhënë pas asaj që bënte dhe nuk donte t’i linte minatorët të shkonin drejt rrezikut. Ajo që ka ndodhur është ende e paqartë, por ndërsa burri që kishte eksperiencë nën tokë është gjendur në pikën e bllokuar masivi ka lëvizur “vetvetiu”, duke e zënë poshtë dhe duke i marrë jetën. Sipas asaj që mësojmë, gjasat që gurët të shembeshin vetvetiu janë po aq të mëdha sa edhe mundësia që ato të jenë provokuar prej shpërthimeve apo ndërhyrjeve nga grupe të tjera në të njëjtën zonë. “Galeritë ku punojnë firma të licencuara shpesh kanë ndërhyrje nga ilegalë apo edhe të tjerë të licencuar po aty, që duke punuar të marrin sa më shumë prej tyre ulin ndjeshëm sigurinë brenda minierave”, – shpjegon Çupi. Blerta dhe e ëma miratojnë, ndërsa Besiani nuk përfshihet thuajse në asnjë moment në bisedën që bëhet në shtëpi, ndërsa qëndron serioz në një cep të divanit dhe dëgjon me vëmendje gjithçka.

Tani tre frymët që jetojnë në shtëpinë e ngritur prej Dilaver Koçit janë të varur ashtu siç ishin më parë po prej tij. Duke qenë se minatori ka qenë i siguruar, ata shpresojnë të marrin prej kësaj një sasi parash që do i ndihmonte të vazhdonin përpara. Pronari i kompanisë u ka premtuar se pensionin do mund ta marrin dhe se u takon, por deri tani ata nuk dinë as sa e as si do e marrin atë, ndërsa thonë se administratori tashmë ka hequr dorë nga licenca dhe ia ka transferuar atë dikujt tjetër. Ndërsa kujton agoninë e përpilimit të dokumenteve që u duhet për të marrë pensionin apo figuracionin e babait, Blerta rrëfen edhe se sa mizore dhe cinike mund të jenë burokracitë e korruptuara të një vendi. Djali i xhaxhait që merret me plotësimin e dokumenteve u ka treguar se mjaft herë i është dashur të vërtitet nga zyra në zyrë për të firmosur copa letrash që më pas të çojnë te copa të tjera letrash. Familja që nuk ka asnjë të ardhur prej ditës që Dilaveri humbi jetën, është vënë disa herë para kërkesës për të paguar. Pranvera, e ëma e vajzës nuk do që të flasë shumë për këtë. Ajo përpiqet herë pas here të përtypë fjalitë që i dalin pa dashje, ndërsa gëlltit bashkë me to edhe lotët. Peripecitë siç thotë ajo fillojnë që në momentin që u duhet të marrin një certifikatë vdekjeje, ndërsa njerëzit që i kanë në dorë “letrat e vdekjes” i shtynin nga një zyrë në tjetrën dhe t’i mbanin pezull aq sa mundeshin.

  

Filed in: Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply