3:21 pm - Wednesday March 20, 9230

Minatorët përfshijnë edhe fëmijët në grevë

Bijtë e bijat e punëtorëve të nëntokës bojkotuan mësimin dhe dolën në protestë dje

Minatorët e Bulqizës kanë rinisur dje protestat, duke dalë në rrugët e qytetit me familjet e tyre. Minatorët kishin paralajmëruar se dje do të hynin në një grevë të dytë urie nën tokë, por një gjë e tillë nuk ndodhi, pasi hyrja e minierës ishte bllokuar nga forca të shumta policie. Të pafuqishëm për të thyer kordonin e policisë protestuesit e mbledhur fillimisht para minierës kanë zbritur në bulevard.

Fëmijët në protestë

Ashtu siç kishin premtuar, punonjësit e minierës nuk i kanë dërguan fëmijët në shkolla, sepse pas tre muajsh pa rroga nuk kanë pasur mundësi t’u blinin libra, mjete mësimore dhe veshje. Fëmijët janë shprehur se nuk mund të shkojnë në shkollë pa u plotësuar kërkesat e prindërve të tyre. “Nuk kemi marrë libra, mjete shkollore dhe rroba për shkollë, pasi siç dihet prindërit tanë kanë tre muaj që nuk marrin rrogën”, tha një gjimnazist që kishte dalë në protestë me të atin.

Tubimi u shoqërua me praninë e shtuar të forcave policore, që ishin grumbulluar para hyrjes së minierës për të ndaluar ndonjë përpjekje të minatorëve për t’u ngujuar në një grevë të dytë urie brenda minierës.

Pas protestës para godinës së administratës së ACR-së, minatorët zbritën rreth orës 09.30 në qytet, duke shkuar edhe para shkollave të fëmijëve të tyre e më pas edhe para bashkisë e policisë. Kryesindikalisti Kol Nikolli, në fjalën e tij, i ka bërë thirrje Kryeministrit Berisha dhe deputetëve që të ndërhyjnë pranë kompanisë ACR për të nënshkruar marrëveshjen me Sindikatën e Minatorëve, pasi edhe pse është folur shpesh për gjetjen e gjuhës së përbashkët, asnjëherë nuk është arritur në firmosjen e një marrëveshje mes palëve.

Bisedimet

Javën e shkuar përfaqësuesja e kompanisë, Agimarta Lula, ishte në Bulqizë dhe mundi të negocionte me kryesindikalistin Taf Koleci një projektmarrëveshje përfundimtare që do t’i jepte fund grevës. Por kjo projektmarrëveshje nuk u arrit të nënshkruhej, pasi nuk u ra dakord për dy pika të saj, ku flitej për largimin e drejtorit aktual të minierës Medat Zogu dhe shlyerjen e sigurimeve shoqërore për dy muaj. Edhe dje, përfaqësuesit e “Decometal Austria”, në përbërje të së cilës është edhe ACR-ja, diskutuan me sindikatat për zgjidhjen e ngërçit të krijuar, por nuk arritën në nënshkrimin zyrtar të një marrëveshjeje.

Kërcënimi

Në fundin e javës së kaluar, kompania deklaroi se do të priste deri më 12 shtator që minatorët të riktheheshin në galeri dhe në të kundërt do t’i konsideronte të pushuar nga puna të gjithë ata që nuk paraqiteshin. Por kërcënimi nuk vlejti dhe dje askush nuk u kthye në punë. Madje, sindikata njoftoi se do të padisë kompaninë ACR në gjykatë për shkelje të ligjit të grevave.

Mbi 400 prej 700 punonjësve të minierës u mblodhën dje në protestë, kësaj radhe bashkë me fëmijët, duke i përshkallëzuar kështu protestat, në vend të ndërprerjes së tyre. /Gazeta Shqip/

Filed in: Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply