8:08 pm - Wednesday March 21, 2018

Miniera e Bulqizës: ACR-ja me dy variante, shitja apo ndarja e zonës

Grupi “Decometal”, që zotëron minierën e Bulqizës, përmes kompanisë “Albanian Crome”, duket se ende nuk e ka vendosur përfundimisht të ardhmen e operacioneve të veta në Shqipëri. Në një intervistë për revistën prestigjioze të fushës, “Metalbuletin”, drejtori i përgjithshëm i “Decometal” ka thënë se aktualisht janë tri opsione të mundshme në lidhje me të ardhmen e minierës në Shqipëri.

“Shqipëria tradicionalisht ka qenë shumë e rëndësishme për ne. Në këtë moment kemi tri opsione: t’i mbajmë të gjitha aktivitetet tona atje, të hyjmë në një partneritet me ndonjë kompani tjetër, apo opsioni i tretë është të shesim komplet koncesionin”, është shprehur Kornfeld. Sipas tij, aktualisht të tria opsionet janë të mundshme. “Ne jemi në fillim të procesit dhe besojmë se afrimi i një partneri të ri në Shqipëri do të bënte sens. Aktualisht jemi në negociata me dy kompani”, ka vijuar Kornfeld pa bërë të ditur emrat e tyre. “Top Channel” pyeti në lidhje me këtë çështje drejtorin e përgjithshëm të ACR-së, Roman Lurf, i cili konfirmoi se “Decometal” është duke shqyrtuar mundësinë e afrimit të një kompanie tjetër private si aksionere në koncesionin e Shqipërisë, por mohoi shitjen e mundshme të koncesionit. Sipas tij, koncesioni në Shqipëri konsiderohet si një nga asetet bazë të grupit “Decometal” dhe nuk ka ndonjë plan për shitjen e tij. Koncesioni i Bulqizës mbetet deri më tani një histori problematike. ACR-ja, e cila e bleu atë nga “Darfo” në vitin 2006, thotë se tashmë ka nisur investimet për thellimin e minierës që do të zgjaste jetëgjatësinë e saj. Një proces ky që sipas marrëveshjes koncesionare duhet të ishte mbyllur që në vitin 2009, por programi i investimeve nuk u realizua fillimisht nga “Darfo” dhe më vonë nga ACR-ja, edhe pas shtyrjes së afatit deri në vitin 2012. Përtej angazhimit publik të ACR-së, e ardhmja e minierës ende nuk ka një vendim përfundimtar, çka me përvojën e deritanishme të dështimit me investimet, sipas ekspertëve, rrezikon të ardhmen e minierës.

Filed in: Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply