8:04 pm - Wednesday March 21, 2018

Nëntoka e pazbuluar e Shqipërisë

Vendi jonë “Shqipëria” është i pasur me një larmishmëri mineralesh, duke filluar që nga Kromi që shfrytezohet në mënyrë efektive të themi, duke vijuar më pas me Nikel, Titanium, Vanad, Ar, Platin, Uranium, Zhivë, Arsenik e plot të tjerë minerale të cilët në bazë të studimeve dihet që jane pjesë e familjes së madhe të mineraleve që e bëjnë shqipërinë një vend jo vec të bukur e të pasur nga pikëpamja gjeografike por edhe fizikisht, por që nuk shfrytëzohen për efekt mungese konkrete të disponimit të industrisë përkatëse.

Një pasuri 200 miliardë USD – Mund edhe ta lini për pak mënjanë turizmin, bujqësinë e agrobiznesin. Më tepër se të gjitha këto, industria që do të ishte një “minierë ari” për zhvillimin e vendit dhe pasurimin e tij, janë pikërisht minierat, industria minerare. Më tepër sesa ari, kromi, bakri e bitumet, Shqipëria jonë e vogël është shumë e pasur në Nikel; ka pa limit gipse, aq sa mund të furnizojë pjesën më të madhe të Europës (edhe pse vazhdojmë fatkeqësisht të importojmë edhe për vete), ka minerale të çmuara e të rralla që ende flenë në pritje të ndonjë investimi. E dini cili është pasuria e dytë minerare? Titani! Besojeni ose jo, rezervat e tij shkojnë në 130 milionë ton.
Kur flitet për minierat tek ne, pamja e parë që vjen në imazhin e shumëkujt, jo pa shkak lidhet automatikisht me fatin e minatorit, grevat, përpëlitjet, kushtet, errësirën. Nëmos kjo, imazhi zëvendësohet me ngrehina të përpunimit e tunele të braktisura të ish-minierave të kohës së komunizmit, me ngjethjen që të përcjell ideja e qindra të burgosurve që punuan aty, dhe kaq. Pas këtyre, kryefjala mbetet kromi. Edhe në ditët e sotme, përsëri muhabeti vërtitet aty.
Në fakt, edhe pse shumëkush mund të ketë përshtypjen se ky është minerali me të cilin ne mund të krenohemi se jemi më të pasur, është thjesht ai që nuk rreshti asnjëherë së gërmuari. Ndoshta sepse ka më pak teka se të tjerët kur vjen puna në çështje kostosh për nxjerrjen e tij.
Shumë shkallë më lart sesa kromi, por, për fat të keq, ndoshta shumë vite larg nxjerrjes së tyre, jemi të pasur në Nikel, Titanium, Vanad, Ar, Platin, Uranium, Zhivë, Arsenik e plot të tjerë minerale. Përveç kësaj, nëse do të ishim “Zot” të nëntokës sonë , në një shfrytëzim 25 vjeçar të potencialit të mineraleve tashmë të zbuluara në Shqipëri, sipas disa përllogaritjeve, vetëm nga vlera e rentës minerare, pra vetëm përmes kësaj takse, do të fitonim 4 miliardë USD.
Më tej akoma, po të shfrytëzoheshin të gjithë mineralet tashmë të zbuluara në vend, të cilat llogariten në rreth 4.5 miliardë ton në total, të ardhurat që industria minerare do të krijonte do të ishin jo më pak se 150 – 200 miliardë USD. U habitët? Edhe ne.
Me kromin, Bulqizën, Spaçin, tunelet dhe një tufë hekurishtesh të ndryshkura nëpër mend, u shtruam në një nga këto ditë në një bisedë me Prof. Sokol Matin, drejtor i Politikave minerare dhe industriale në vend. Fare pak kohë më parë, në formën e një monografie ai ka botuar librin “Zhvillimi i qëndrueshëm i veprimtarive minerare në Shqipëri”. Për atë vetë, ky ishte një libër që kishte kohë që i duhej grupeve të interesave, dhe jo vetëm. Prandaj kishte ardhur koha të përmblidhte në një botim të vetëm të gjitha studimet, punimet e botimet që kishte bërë këto kohë. Specialistët dhe të interesuarit e fushës mund të gjejnë aty përgjigjet e shumë pyetjeve dhe vlerësimet e duhura që janë bërë deri më tani për sa i takon industrisë minerare. Duke qenë se një vend të rëndësishëm zë edhe legjislacioni përkatës dhe zhvillimet e deritanishme dhe ato në perspektivë, padyshim që ky botim do t’i vinte në ndihmë kujtdo subjekti që interesohet për investime në këtë fushë. Për studentët, është sigurisht një burim i mirë referencash. Për ne, që u nisëm skeptikë, me idenë se pak ose aspak s’do të kuptonim nga këto punë, ishte si një aventurë nëntokësore, plot vende të reja që duheshin njohur e zbuluar, gjëra që s’i dinim, ose i dinim gabim, kuriozitete dhe mbi të gjitha ngjyra…, plot 61 ngjyra. Nën një rrëfim të shtruar e të qetë, Prof. Mati, na prezantoi me radhë të 61 mineralet që mban nëntoka jonë. Pothuajse të gjithë ishin duke fjetur… dhe vetëm pak syresh kishim tentuar t’i zgjonim. Të tjerë i kishim lënë në harresë e shumë prej tyre s’i dinim që ekzistonin aty.
Po i përcjellim tek ju në një tabelë, me emrat dhe sasinë që kanë aktualisht. Janë shumë për tua prezantuar të gjithë një nga një. Me siguri edhe Prof. Matit do t’i duheshin net dimri për ta bërë. Ndaj po ndalemi në ata që mbajnë peshën kryesore të pasurisë dhe burimeve tona minerare.

Kromi
Është ndoshta minerali, industria e të cilit nuk u fik krejtësisht gjatë viteve të parë të tranzicionit. Sipas Prof. Matit, Shqipëria ka prodhuar maksimalisht deri në 1.3 milion ton në vit. Ndërsa sot, edhe pse numri i minierave është më i madh se para viteve ’90, vendi prodhon rreth 400 mijë ton, pra rreth 35 për qind të prodhimit të atëhershëm. Çmimi i kromit, aktualisht, për cilësinë e mineralit (42 për qind Cr2O3) është rreth 200 USD.
Megjithatë, duhet konsideruar që dikur këto industri kanë qenë të organizuara sipas ndërmarrjeve shtetërore. Sepse po të shihet, pothuajse të gjitha vendburimet e kromit sot janë aktive. Aktualish në Shqipëri janë rreth 150 subjekte që punojnë në sektorin e kromit.
Masivi më i madh i rezervave të kromit në vend është ai i Has-Tropojës dhe zë një sipërfaqe prej rreth 794 km². Në këtë masiv janë evidentuar mbi 250 shfaqje dhe objekte kromi, dhe në total, rezerva gjeologjike të zbuluara janë 5.975 milionë ton, nga të cilat, vetëm 1.5 milion ton janë të shfrytëzuara. Masivi i Kukësit (110 km2), i cili ka sipërfaqe më të vogël, por rezerva më të mëdha. Të zbuluara deri më tani janë 10.9 milionë ton, kurse të shfrytëzuara janë 1.7 milionë ton. Masivi i Lurës ka 306600 ton rezerva të zbuluara, nga të cilat janë shfrytëzuar deri më tani 20.000 ton. Por masivi më përfaqësues i rezervave të kromit tek ne, mbetet pa diskutim ai i Bulqizës (370 km2). Rezervat e tij janë llogaritur në një total prej 39.2 milionë ton, ndërsa të shfrytëzuara janë 21 milionë ton. Duke lënë mënjanë veriun e vendit, masivi tjetër është ai i Shebenik-Pogradecit, i cili ka rreth 2 milionë ton rezerva kromi, nga të cilat janë shfrytëzuar 630 mijë ton.

Bakri
Përpara viteve ’90 vendi ynë ka prodhuar rreth 1.4 milion ton mineral bakri. Gjatë kësaj kohe u vunë në shfrytëzim shumë miniera, u ndërtuan 7 fabrika pasurimi dhe 3 uzina të përpunimit të bakrit. Bëhej edhe përpunimi i tij në cikle të mbyllur për prodhim bakri katolik, elektrolitik dhe kabllove, si dhe nxirrte rreth 150 deri në 200 kg Ar dhe rreth 1.5 ton Argjend, duke qenë se këta të fundit qëndrojnë të lidhur me të në shfaqjen e tyre në natyrë. Bakri i rezistoi tranzicionit dhe puna vazhdoi me ritme të kënaqshme deri në vitin 1996. Pas vitit 1997-’98, industria e bakrit u mbyll plotësisht, për tu rihapur kohë më vonë. Aktualisht, është vetëm një subjekt në vend i cili shfrytëzon industrinë minerare të bakrit, me një kapacitet prodhues prej rreth 450 mijë ton mineral në vit, i cili kalon në prodhim koncentrati rreth 30 mijë ton në vit. Sipas Prof. Sokol Matit, ky kapacitet përpunues këtë vit do të shkojë në 600 mijë ton, falë një investimi 25 milion dollarësh që është realizuar në fabrikën e pasurimit të bakrit në Fushë-Arrëz. Ndërkaq, prodhimi i mineralit të bakrit pritet të rritet si rezultat i futjes në shfrytëzim të minierës së Karmës dhe asaj të Tucit. Në total, janë zbuluar rreth 68 milionë xeherorë bakri. Në potencialin kryesor të tij e kanë vendburimet e Pukës, Mirditës, më pak të Korçës, Kukësit, Hasit dhe Shkodrës

Hekur –Nikeli dhe Nikeli silikat
Sipas Prof. Matit, Nikeli silikat është minerali kryesor i vendit, sepse është i vetmi mineral për të cilin Shqipëria vlerësohet me vendburime të rezervave të madhësisë së mesme, dhe veç kësaj është mjaft fitimprurës, sikur të mund të kishim të zhvilluar industrinë e përpunimit të tij. Para viteve ’90, hekur-nikeli i prodhuar ka qenë në nivelet 1.4 milionë ton. Ai përpunohej më tej për prodhimin e gizës dhe çelikut. Sot, problemi i tij janë kapacitetet, pasi tregu vazhdon të jetë i ulët dhe po ashtu niveli i çmimeve. Pas shkatërrimit të Metalurgjikut në Elbasan, i gjithë prodhimi aktual, që shkon diku rreth 100-150 mijë tonë në vit, eksportohet i gjithi si mineral në Maqedoni e Kosovë. Për efekt të çmimit, hekur-nikeli është luhatur sipas çmimeve të detyruara nga këta dy metalurgjikë, prandaj dhe nuk ka një trend të zhvillimit të qëndrueshëm. Sot, çmimi i tij i shitjes si mineral është në nivelet e 30-35 USD/ton, në një kohë që çmimi i nikelit si metal është në nivelet e 18.000 USD/ton. Kuptohet çfarë përfitimi do të ishte sikur të shitej si produkt metal, nëse do të kishim industri përpunimi. Por investime të tilla, sipas Prof. Sokol Matit, shkojnë në vlera që i kalojnë 100 milionë USD. Sipas tij, nikeli që ka Shqipëria, deri më sot, vetëm është ‘gërvishtur’.

Titaniumi
Është pasuria jonë e dytë. Titanomagnetonet, siç quhen ndryshe, vlerësohen të jenë rreth 130 milionë ton rezerva. Por deri më tani as që është tentuar të dalin në dritë, sepse industria e nxjerrjes dhe përpunimit të tij është shumë e kushtueshme, ndërsa vlera e lidhjeve shkon deri në 12 000USD/ton. Mineralizimet e tij gjenden në Sukaxhi dhe Ungrej të Kashnjetit, si dhe në Pukë, Ulzë, Berishë të Tropojës, Kaçinar, Shtuf e Lurth. Nëse nuk investohet në industrinë e përpunimit dhe vendosjen e impianteve të posaçme, vlera e rezervave të tij të papërpunuara është e ulët, aq sa nuk ia vlen kostoja e transportit deri në një destinacion të largët të përpunimit. Sot një kompani australiane ka marrë lejen e kërkimit dhe ka aplikuar për leje shfrytëzimi dhe mendohet që këtë vit të fillojë përgatitja e hapjes së vendburimit kryesor në Lezhë Kashnjetit.

Uraniumi
Dy janë fushat kryesore të përdorimit të këtij minerali, për prodhimin e armëve të shfarosjes në masë dhe për prodhimin e energjisë elektrike. Në vendin tonë, studimet për këtë mineral janë ende në nivelin e kërkimit, megjithatë, për aq sa është studiuar, rezervat gjeologjike të llogaritura në vendburimin e Nimçës janë rreth 29.000 tonë, me përmbajtje 0.77% Uran. Sipas asaj që mësojmë nga Sokol Mati, kanë shprehur interes kompani japoneze dhe kanadeze, por ende nuk është bërë asgjë. Urani është i lidhur me mineralet e tokave të rralla, në të cilat Kina zotëron pjesën më të madhe të vendburimeve në të gjithë botën me leje minerare dhe është pjesë e një lufte globale.

Ari
I vetmi burim Ari i njohur në vendin tonë është vendburimi i Gjazuj, por edhe ky, sipas drejtorit të METE-s, mbetet një tezë e paprovuar, sepse asnjëherë nuk janë bërë shpime perfekte sipas parametrave të përcaktuar. Sigurisht, ar dhe argjend ka si bashkëshoqërues të metaleve të tjera, por interesi për t’i nxjerrë varet nga fakti se sa ekonomike e sheh kompania këtë vendim. “Akoma nga të dhënat gjeologjike që kemi ne sot, vendburim të mirëfilltë për arin në Shqipëri nuk ka, dhe i vetmi që diskutohet për vlerat, të cilat edhe këto janë të diskutueshme, pasi nuk janë të vërtetuara (pra realisht me shpime perfekte deri në 40 metra, që është rrjeti minimal), është Gjazuj. Aty ka prova dhe për 27 gramë për ton, siç ka edhe për 2.7 gramë për ton ar. Unë mbaj mend që Gjazuj ka qenë në nivelin 2-4 gramë për ton. Të gjitha vendburimet e tjera janë burime bakri i shoqëruar me ar”, shprehet Mati. Më parë, metali i çmuar është nxjerrë gjatë procesit të rafinimit.

Filed in: Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply