12:27 am - Thursday March 22, 2018

Përurohet hidrocentrali i Ashtës

U përurua sot nga Kryeministri Sali Berisha Hidrocentrali i Ashtës, i cili e ka deklaruar atë një investim të qeverisë dhe i një konsorciumi austriak.

Në fjalën e tij Berisha ka vlerësuar maksimalisht investimin, që sipas tij përveç se është i teknologjisë së fundit, përbën edhe një bazë solide për zhvillimin.

“Ne inaugurojmë sot këtu një kryevepër të vërtetë të energjitikës në Shqipëri, Evropë e më gjerë, hidrocentralin Ashta, që është më i madhi që ekziston sot me teknologjinë e turbinave ‘matrix’”, ka deklaruar Berisha.

“Por hidrocentrali përbën edhe një kryevepër të zhvillimit të qëndrueshëm. Ai ka respektuar standartet më të larta të mbrojtjes, respektit dhe zhvillimit të mjedisit. Është parashikuar lëshimi konstant i ujit ekologjik”, ka thënë kryeministri.

Në ceremoninë e përurimit, ku kanë qenë të pranishëm zyrtarë dhe biznesmenë austriakë, kreu i qeverisë ka falenderuar biznesin e këtij vendi për investimet në vendin tonë, duke premtuar të tjera lehtësi.

“Kjo vepër përbën një etapë të rëndësishme në realizimin e një prej projekteve më ambicioze, të shndërrimit të Shqipërisë në një vend të energjisë së rinovueshme në rajon. Qeveria ka firmosur kontrata për ndërtimin e 332 hidrocentraleve, një investim prej rreth 2.4 miliardë euro”, ka nënvizuar Berisha.

“Me kënaqësi them se në këtë projekt austriak kompania ‘Ashten’ ka hedhur hapin e parë. Qeveria do bëjë diçka tjetër për të lehtësuar biznesin dhe për ta bërë Shqipërinë vendin më tërheqës për investitorët”, shtoi ai.

Hidrocentrali, më i madhi në 30 vitet e fundit, është një investim austriak dhe shfrytëzon ujërat e lumit Drin. Ai do të prodhojë çdo vit 240 milionë kilovat energji elektrike, duke siguruar kështu furnizimin me energji të rinovueshme për 100 mijë familje.

Në përfundim të periudhës 35-vjeçare të konçesionit, objekti do t’i dorëzohet Republikës së Shqipërisë. Impianti është i ndarë në dy pjesë:

Ashta 1, që do të prodhojë rishtazi energji elektrike me anë të turbinave ‘hydro-matrix’, aty ku përpara tre dekadash është ndërtuar rezervuari i Spatharës me digën kundër përmbytjeve dhe sistemet e vogla vaditëse për bujqësinë.

Pas një kanali rreth pesë kilometër të gjatë, që shtrihet deri në thellësi në afërsi të fshatit Ashtë, Ashta 2 do të prodhojë energji elektrike për herë të dytë. Edhe këtu do të përdoren 45 turbina ‘hydro-matrix’.

Filed in: Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply