3:21 pm - Thursday March 20, 9597

Pro Minatorëve

Nga Arbër Zaimi

Ndërkohë që në mbarë botën, perëndim e lindje, veri e jug, punëtorë, studentë e të papunë janë ngritur për të kundërshtuar mënyrën se si qeveritë po menaxhojnë krizën e se si po mbrohen interesat e më të pasurve në kurriz të më të varfërve, në Shqipëri e vetmja protestë substanciale, greva e minatorëve, kalon e papërfillur. Qytetarët mjaftohen vetëm me një ngushëllim nëpër dhëmbë me të shkretët minatorë, ndërsa shteti absolutisht që nuk ka ndërmend të ndërhyjë në konfliktin midis punëtorëve dhe kompanisë private, sepse ky na qenka një konflikt mes palëve. Duke mos ndërhyrë në këtë konflikt ama, shteti merr qartësisht anën e më të fortit, të cilin edhe pa e parë në fytyrë, jemi në gjendje ta dimë kush është.

Po aq e pavëmendshme është opozita, që vetëm pas 18 ditësh grevë urie nga ana e minatorëve, u kujtua të flasë për këtë problem që gërryen Bulqizën tash e dhjetë vjet. Po të thellohet në analizën e këtij fenomeni (reagimit të saj të stërvonuar për grevën) socialistët ndoshta do arrijnë ta kuptojnë sepse njerëzit e përqasin me aq cinizëm aksionin e tyre, qoftë kjo grevë me çadra në bulevard, a qoftë protestë fundjave në mbrojtje të votës.

E gjithsesi, është e pajustifikueshme indiferenca e njerëzve të thjeshtë. Jo për çështje morali, as për çështje njerëzillëku, po për çështje thelbësisht pragmatike shqiptarët duhet ta kishin përqafuar kauzën e minatorëve. Së pari, sepse ajo është kauzë e njerëzve që punojnë – dhe gjithë njerëzve të thjeshtë herët a vonë i duhet të punojnë. Më mirë një punë pa abuzime, se sa një punë sfilitëse që të merr edhe jetën. Së dyti, sepse minatorët po protestojnë për një pasuri që është e të gjithëve. Rrënimi i minierës prej shfrytëzimit barbar e prej mosinvestimit i rëndon xhepave të gjithsecilit, sepse i rëndon ekonomisë të kombit tonë. Së treti sepse nëse tolerohet padrejtësia diku, shumë shpejt ajo do të jetë gjithkund! /Shekulli/

Filed in: Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply