8:56 am - Friday March 23, 2018

PROGRESI URBAN DHE VARFËRIMI RURAL

Nuk ka më ironi të fatit se kaq. Shqipëria, e gjitha ka shkuar me pushime, kurse Bulqiza gjatë gjithë verës gjendet në grevë, nga ato që dikur quheshin antikapitaliste. Nën tokë e mbi tokë. Një mijë e katërqind metra thellë. Por, askush nuk ka shkuar seriozisht atje. As qeveria. As opozita. As sindikata. As bashkia. As ACR-ja. Dhe a e dini pse? Se kjo grevë nuk është organizuar për të prodhuar, as lavdi për qeverisjen, as “material” për opozitën, as kredite për sindikalizmin. Kjo është e vërteta. Prandaj askush nuk mund ta përdorë dhe askush nuk mund ta mbyllë. Ata njerëz kishin shpresuar se thesaret e tyre do t’i nxirrnin nga varfëria dhe jo se do të varfëroheshin më tej në kapitalizëm. Toka dibrane kishte pasur dy pasuritë e saj më të vlerta, kromin dhe mollët. Asnjërën nuk i prodhon më si dikur. Ky është varfërim, kur një prodhimtari që e ke pasur nuk e ke më. Varfëria e banorëve të maleve është e dukshme, ndonëse fare pranë qytetërimit modern. Autostrada Durrës-Morinë i ka dhënë një pamje qytetëruese gjithë peizazhit malor të atij rajoni, kurse anash saj jeta thuajse është po ajo e dikurshmja. Një kontrastim i fortë social, ekonomik e kulturor mes zhvillimit urban në qytete e zona industriale (me “korpusin qendror” përgjatë autostradës Tiranë-Durrës) dhe atij rural nga Vermoshi në Konispol. Ndaj, herë pas herë dëgjojmë për fatkeqësi që ndodhin nga përballja e përditshme e njeriut me natyrën, me gurin e drurin, si në kohët e moçme. Njeriu ende nuk ia ka dalë ta bëjë natyrën për vete, duke ikur nga caku i mbijetesës. E pra, në forumet qeveritare, bankare, media e të tjerë raportohen përditë tregues të rritjes ekonomike e sociale të vendit. Kurse “Bulqiza” rri atje, stoike, e ngurtë, e paepur, si prova e madhe e varfërisë dhe e kundra-korrupsionit me kromin.

Po a dimë ndërkohë se ç’kumte mbart vdekja e atjethellshme? Ka kohë që janë shpeshtuar lajmet me vdekje në galeritë e braktisura, nga të cilat dikur buronte lavdia e socializmit, që nuk mundi të ngadhënjente. Do të kalojnë vite dhe nuk do ta na hiqet nga sytë profili i asaj gruas 40-vjeçare, nënë e tre fëmijëve, që del nga nëntoka pa jetë. Ka hyrë në galerinë e braktisur të minierës (Kam-Tropojë) bashkë me të shoqin për të nxjerrë një “dorë” krom, por e ka zënë ajri brenda dhe ka mbetur aty si një shtatore dhimbjeje. E kushedi e sata viktimë e nëntokës së tranzicionit në minierat e Verilindjes!…
Fasadat e kryeqytetit, sa larg Shqipërisë rurale

Gjëma të tilla si aksidentet në miniera ndodhin në kuadrin e një individualizmi të skajshëm dhe të një politizimi të përditshëm, ku as stina e verës nuk vendos dot paqe. Duket se gjithë vëmendja është përqendruar në Tiranë, ku ndeshën dy partitë e mëdha, pak për demokraci e shumë për pushtet. Ndërkohë, atje ku është populli jo kryeqytetas jeta nuk është aq e begatë, madje jo pak gri, njerëzit mbeten ndonjëherë dhe pa drita, ujë… Varfëria sigurisht që nuk është ajo e dikurshmja. Ama, nëse nuk thirret më: “Misër, misër! Misri asht një kokërr dhimbje”, sot thirret: “Madem, madem! Kromi asht… jet(es)ë”. Një tregues i mbetjes prapa janë dhe katundet e kullat e braktisura, ndonëse në kreshta e lugina me bukuri të veçantë, por dhe shtëpitë e banuara, të cilat rrallë janë të suvatuara përjashta. Ende ato “ngjyrat” e fasadave të kryeqytetit nuk kanë mbërritur deri në grykat e thella, me gjithë programet qeveritare dhe ato të forumeve për zhvillimin e zonave malore. Nganjëherë thua me vete: more, po do të integrohet vetëm Tirana e Durrësi, apo dhe Kruma e Mokra? Sidoqoftë, brenda një sfondi të përgjithshëm varfërie në zonat rurale, aty-këtu vetojnë margaritarë shprese, sidomos kur sheh që po marrin tjetër zhvillim në lëmin e turizmit Valbona e Thethi. Ndonëse ende jo Lura(!) E vërteta është se ka tek-tuk “ishuj” ndryshe nëpër malet tona. Kryetari i Komunës së Ungrejt në rrethin e Lezhës është një ndër ata që që aspirojnë për progres në shkrepa, pasi bën punë të vlefshme për komunën e tij malore. Përkundër shembujsh të tillë, që sigurisht nuk janë të shumtë, ka jo pak komuna rurale ku qeverisësit vendorë nuk ndihen, sikur janë përshtatur me gjendjen e fjetur, apo nuk janë aq shumë komunat tek ne, si të harruara nga koha, reforma administrative, që nuk mundi t’i rrudhte e ta bënte shumë më të frytshme qeverisjen komunare të vendit.
Kush do ta orientojë zhvillimin rural?

Nuk ka ndonjë bilanc se ç’bëhet me zonat rurale, atje ku janë banorët, pyjet, kullotat, mineralet, ujërat etj. Deri tani ka pasur pak investime të rëndësishme dhe afatgjata. Një lajm i mirë është se ka pasur së fundi një marrëveshje të Qeverisë për arin dhe bakrin e Mirditës, po që urojmë të mos ndodhë si me “gropat” e kromit. Projekti i një kompanie amerikane për Rubikun përfshin një territor ku gjenden minerale ari në disa zona, për çka shpimi i parë testues është bërë në Gjazuj, ku kërkimi gjeologjik shqiptar pati realizuar një program shpimi ambicioz më 1980. Këto miniera të djeshme, të lëna shkretë që nga koha e monizmit, tashmë do të shfrytëzohen nga kompanitë e huaja dhe pritet të ndikojnë në përmirësimin e jetesës së banorëve, por puna është të mos mbetemi përherë në pritje, se kur dikush nga të huajt të kujtohet për minierat tona të konservuara tash njëzet vjet, apo për hidrocentrale, fshatra turistikë etj. Individë të ndryshëm kanë krijuar “xhepa” të vegjël inkurajues: punishte qeramike, tjegullash, guri dekorativ, reparte druri, veshjesh popullore, qëndisjesh etj., duke synuar biznesin prodhues dhe tregun, dhe jo më hapjen pafund të klubeve e restoranteve. Shqiptarët nuk mund të rrojnë vetëm me tregtiza, ku të gjithë shesin dhe të gjithë blejnë njëri-tjetrin. Është shenjë e mirë që kanë nisur të zhvillohen panaire të prodhimeve artizanale, të bulmetit e të tjerë të zonave rurale, siç kemi parë në Bushat, Zadrimë etj. Por dihet se i gjithë areali rural shqiptar nuk mund të bëhet vetëm me pak njerëz vullnetmirë dhe për më tepër spontanisht; lipsen strategji, politika të zhvillimit rural, investime, kooperim dhe pikë së pari, infrastrukturë moderne. Shoqëria, politika, Qeveria e ka për borxh të sendërtojë një tjetër realitet rural shqiptar, që njerëzit e atjeshëm të mos iu dorëzon vetëm punëve tradicionale. Ndoshta do të shohim dhe Parlamentin të merret me grurin, mollët, bulmetin, me bereqetin dhe të “korrat” e këtij vendi, siç kemi parë në fushat e Kosovës këtë verë, autokombajnat të korrin e shijnë grurë gjithandej. Apo më parë do të jenë elitat ekonomike, akademike, agrare që do të flasin për tema të tilla të “huaja” për forumet e biznesit etj., duke ndikuar në krijimin e një tjetër klime, në radhë të parë te organet vendimmarrëse, për sa i përket nxitjes së prodhimeve “bio” e të tjerë, ku zonat rurale kanë shumë mundësi.
/Nga Ndue Dedaj/

Filed in: Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply