3:21 pm - Sunday March 20, 9278

Shitja e koncesionit vulos fundin e Minierës së Bulqizës

kromi ne bulqizePajtim Bello: Shitja e koncesionit vulos fundin e Minierës së Bulqizës.

Ish-zëvendësministri i Energjetikës, Pajtim Bello, thotë se shitja për herë të dytë e koncesionit të kromit vulos përfundimisht fundin e minierës së Bulqizës. “Është marrë vendim për ta ndëshkuar përfundimisht minierën e Bulqizës, për ta përcaktuar përfundimisht fatin e saj. Dëmi është i qartë, miniera e Bulqizës nuk është e hapur dhe jetëgjatësia e saj tashmë numërohet në muaj, jo në vite. Edhe minerali që ka mbetur do të merret dhe askush nuk do ta hapë më atë minierë”, thotë Bello.

Tri ditë më parë, Autoriteti i Konkurrencës njoftoi se kompania ‘ACR’ ja ka shitur 100 për qind të aksioneve grupit ‘Balfin’, që zotërohet nga biznesmeni shqiptar, Samir Mane.

“Kompania shfrytëzoi mineralin e kromit, transferoi fitimet, tashmë merr edhe një dorë eurosh nga shitja e aksioneve dhe largohet pa i hyrë asnjë gjemb në këmbë. Ndërkohë, ne na lë një të keqe të madhe, ashtu siç u paralajmërua para dy vjetësh”, shton Bello.

Sipas të dhënave zyrtare të bëra publike nga vetë Ministria e Ekonomisë, ACR nuk ka realizuar 13 milionë euro nga plani i detyrueshëm i investimeve, që kryesisht kanë të bëjnë me hapjen e thellësisë së minierës për rritjen e jetëgjatësisë së saj. Bello thotë se shitja në këto kushte duhet të ishte ndalur.

“Absolutisht koncensionari nuk mund të ikë duke shitur. Ai mund të përzihet, pra mund ta largojë qeveria, por mbasi të paguajë penalitetet. Nuk mund të pritej që këto kompani të largohen, pasi konsumojnë gjithë kohën për të kryer investimet, nuk i kryejnë dhe pastaj ikin. Kompanitë shfrytëzojnë burimet e mineraleve dhe ikin pa i hyrë një gjemb në këmbë”, shton Bello. /GSH/

Filed in: Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply