6:08 pm - Saturday March 17, 2018

Taksa e makinave, qeveria del e fituar

Nga taksa e re e ndotjes do të arkëtohen më shumë para se nga taksa e vjetër

Shqiptarët bënë llogari gjatë javëve të fundit se sa fitonin dhe sa humbnin nga ndryshimi i ligjit për taksën e importimit të makinave të përdorura, por pakkush e dalloi se në fakt, vetë qeveria pritet të dalë e fituar, ndërsa popullata do të përballet me një barrë fiskale më të lartë, por gjithsesi më të tretshme.

Dy muaj më parë, nën presion nga Bashkimi Europian, qeveria shqiptare e hoqi taksën e importimit të makinave të përdorura për ta zëvendësuar atë me një taksë mbi përdorimin e makinave të përdorura që do të paguhet te Kolaudimi. Shqiptarët që sakaq e posedojnë një makinë, rreth 400 mijë në total, humbën disa mijëra euro secili nga vlera aktuale e makinave të tyre, ndërsa shqiptarët që nuk e kanë një makinë do të kenë mundësi të blejnë një të tillë me çmim shumë më të ulët. Por të dyja kategoritë, si ata që kanë një makinë, edhe ata që do ta blejnë një të tillë, do të paguajnë taksën e re, e cila varion nga 5 mijë lekë në vit për makinat katër vjet të vjetra me naftë dhe me cilindratë 1400, në 18 mijë lekë për makinat pesëmbëdhjetë vjeçare me cilindratë 2500.

Administrata doganore arkëtoi rreth 3 miliardë lekë gjatë vitit 2010 nga importimi i makinave të përdorura. Duke qenë se mbi 70 për qind e makinave që qarkullojnë në Shqipëri janë më shumë se dhjetë vjet të vjetra, mund të thuhet se të 400 mijë makinat aktualisht në qarkullim do të duhet të paguajnë mesatarisht 10-15 mijë lekë në vit, për një total prej 4-6 miliardë lekësh. Në krahasim me sistemin paraardhës, barra fiskale për shqiptarët që mbajnë një makinë është gati dy herë më e lartë.

Zhvendosje taksash

Ndërsa taksa e importit të mjeteve të përdorura është zhvendosur nga doganat te Ministria e Transporteve, taksa e regjistrimit dhe taksa e qarkullimit, të cilat aktualisht variojnë nga 8500 në 12 mijë lekë në vit për makinat me benzinë dhe naftë, do të zhvendoset te doganat dhe tatimet.

Qeveria ka përcaktuar që humbjet që do të pësojë nga heqja e taksës së qarkullimit t’i shtohen taksimit aktual të naftës dhe benzinës. Doganat e rritën taksimin e karburanteve të importuara me 5 lekë për litër dhe pritet ta rrisin më tej në 1 janar 2012 në 7 lekë për litër. Në Shqipëri u konsumuan mbi 500 mijë tonë karburante gjatë vitit 2010, gjë që do të thotë se nga taksa shtesë mbi karburantet do të kompensohet tërësisht taksa e qarkullimit dhe ajo e regjistrimit.

Taksim dy herë

Lajmi i mirë për shqiptarët është se sistemi i ri do t’u japë mundësi të blejnë makina më komode, të parapëlqyerat makina me motor me cilindratë 1900-2200, si dhe të zëvendësojnë makinat shumë të vjetra me makina më pak të vjetra.

Lajmi i keq është se pronarët e makinave aktualisht në qarkullim do të paguajnë dy herë taksën e ndotjes dhe do të jenë të taksuar dyfish. Kushdo që disponon një makinë nafte me motor me cilindratë 1900-2000, të cilat janë edhe makinat më të parapëlqyera për shkak të kostos së ulët të mirëmbajtjes dhe konsumit të ulët të karburantit, kanë paguar rreth 200 mijë lekë taksë ndotjeje kur kjo makinë është importuar. Tani, vlera e makinave të kësaj kategorie në vend ka rënë me 200 mijë lekë për shkak të heqjes së taksës së importimit, ndërsa pronarët e tyre do të fillojnë të paguajnë taksën për herë të dytë te Kolaudimi.

Nga ana tjetër, nëse marrim rastin e një makine me motor 1900-2200, prodhim i ri dhe të importuar tani, kjo makinë gjatë 18 viteve të ardhshme do të paguajë rreth 187 mijë lekë, pak a shumë sa do të paguante më parë në çastin e importimit.

Nga Gjergj Erebara

Filed in: Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply